نحوه محاسبه مالیات کارتخوان
مالیات کارتخوان بر اساس قانون پایانهای فروشگاهی و سامانه مودیان (مصوب ۱۳۹۸) محاسبه میشود. بر اساس این قانون، کلیه دستگاه های کارتخوان ملزم به ثبت اطلاعات تراکنش های مالی خود در سامانه مودیان هستند. اطلاعات تراکنش ها شامل تاریخ و ساعت تراکنش، مبلغ تراکنش، نوع کالا یا خدمت ارائه شده، کد شناسایی و سایر اطلاعات مرتبط است.
سازمان امور مالی با استفاده از اطلاعات تراکنش های مالی، درآمد را محاسبه می کند. درآمد پول به عنوان محاسبه مالیات بر درآمد در نظر گرفته می شود.

نرخ مالیات کارتخوان
نرخ حساب کارتخوان بر اساس میزان گردش حساب کارتخوان تعیین می شود. به عبارت دیگر، هر چه میزان گردش حساب کارتخوان بیشتر باشد، نرخ بالاتر خواهد بود. در سال 1401، نرخ مالیات کارتخوان به شرح زیر است:
1.حساب تا 50 میلیون تومان: 15 درصد
2.حساب بین 50 تا 100 میلیون تومان: 20 درصد
3.حساب بیش از 100 میلیون تومان: 25 درصد
استعلام مالیات کارتخوان
صاحبان دستگاههای کارتخوان میتوانند از طریق سامانه مالیاتی سازمان امور مالیاتی کشور، میزان مالیات خود را انجام دهند. برای این کار، باید به صفحه اصلی سامانه مالیاتی مراجعه کنید و با وارد کردن کد ملی و رمز عبور، وارد حساب کاربری خود شوید. سپس، با کلیک بر روی گزینه «استعلام مالیات کارتخوان»، میتوان میزان مصرف خود را مشاهده کرد.

مالیات کارتخوان چگونه محاسبه می شود؟
با تصویب این قانون و مشکلات مربوط به تصویب آن، این سوال مطرح شد که نحوه ثبت مالیات کارتخوان، ارائه پرونده مالیاتی دستگاهای سیار یا ثابت و سپس اخذ کد فایل مالیاتی کارتخوان چگونه است؟ این روش و مراحل خاص خود را دارد. افراد باید آن را به صورت الکترونیکی ثبت کنند. در غیر این صورت جریمه می شوند و از داشتن دستگاه کارتخوان محروم می شوند.
مالیات کارتخوان چقدر است؟
در سال 1398 شورای اسلامی شهر نسبت به تصویب قانونی با عنوان قانون پایانه های مغازه و نظام مالیات دهندگان اقدام کرد. بر اساس ماده ۱۱ قانون فوق، بانک مرکزی ایران باید در هنگام ساماندهی کارتخوان ها با همکاری سازمان امور مالیاتی، شناسه منحصر به فردی را برای کلیه کارتخوان ها در نظر بگیرد.
پس از تخصیص این شناسه، کلیه تراکنش های انجام شده توسط دستگاه مورد نظر به عنوان فعالیت های تجاری صاحب دستگاه محسوب می شود و اطلاعات مربوطه از طریق بانک مرکزی به سازمان امور مالیاتی مخابره می شود.

با توجه به تصویب این قانون و مشکلاتی که در زمان تصویب آن به وجود آمد، این سوال برای بسیاری از افراد جامعه به ویژه صاحبان مشاغل به وجود آمد که مالیات دستگاه های کارتخوان چقدر است؟ و اینکه آیا اداره مالیات بدون توجه به درآمد صاحب دستگاه، مالیات کارتخوان را ثبت می کند؟
نحوه اعلام تجاری بودن حساب بانکی به سازمان مالیاتی و نحوه مستقل و جداسازی این حساب ها از حساب های غیرتجاری افراد و شفاف سازی حساب های مالی مودیان به صورت آنلاین و از طریق سایت عملیات الکترونیکی کشور انجام می شود.
در پاسخ به این سوال
باید بگوییم که امروزه در نظام مالیاتی کشورمان فرم خاص و مستقلی به نام مالیات کارتخوان وجود ندارد که کارآفرینان علاوه بر مالیات مشاغل باید آن را بپردازند. در واقع بر اساس «قانون پایانههای فروشگاهی و سامانههای مالیاتدهندگان»، تمامی افرادی که دستگاه کارتخوان دارند، موظفند در سامانهعامل الکترونیک tax.gov.ir ثبتنام و کد اقتصادی دریافت کنند.
دارندگان دستگاه های کارت خوان سیار و غیر همراه که در زمان مالکیت دستگاه، اما پرونده مالیاتی را به سایت سازمان امور مالیاتی ارائه نمی کنند و کد کسب و کار دریافت نمی کنند، پرونده مالیاتی خود را بر اساس اطلاعات کارت خوان تشکیل می دهند.
ثبت می شود و بر اساس این اطلاعات مالیات تجارت نیز ایجاد، محاسبه و دریافت می شود. بدیهی است جریمه های ناشی از عدم تسلیم پرونده مالیاتی و عدم تسلیم به موقع اظهارنامه برای این افراد اعمال خواهد شد.

میزان و نحوه محاسبه مالیات کارتخوان
با عنایت به آنچه در مورد مفهوم مالیات کارتخوان گفته شد و با توجه به اینکه این نوع مالیات در مقایسه با مالیات مشاغل، مالیات ویژه و مستقلی مانند مالیات بر ارزش افزوده محسوب نمی شود، مشخص می شود که مالیات کارتخوان چگونه است. مالیات بر کارتخوان های غیر همراه و درگاه های پرداخت اینترنتی مشابه محاسبه مالیات تجارت است که سالانه توسط سازمان مالیاتی اخذ می شود.
بنابراین هیچ گونه مالیاتی مستقل از مالیات مشاغل از صاحبان شرکت ها و اصناف تحت عنوان «مالیات کارت خوان» اخذ نشده است و هیچ گونه تعهدی برای اتصال دستگاه کارت خوان سیار یا ثابت به پرونده مالیاتی الکترونیکی و فعال سازی آن و اخذ کد فایل مالیاتی کارت خوان سیار و ثابت در سایت سازمان امور مالیاتی کشور صرفاً برای روشن شدن درآمد واقعی آن ها و اطمینان از صحت اطلاعات و ارقام مندرج در اظهارنامه استفاده می شود.
برای متقاضیان
استعلام نام و آدرس شعبه بر روی کارتخوان با استفاده از اطلاعات درج شده در برگه بانک و مراجعه حضوری به شعبه بانک امکان پذیر است.
پس از تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد فایل مالیاتی کارتخوان، اطلاعات تراکنش های بانکی دستگاه به پرونده فرد در اداره امور مالیاتی لینک می شود و بر اساس این اطلاعات، اداره مالیات می تواند صحت اطلاعات ارسالی توسط مودی را بررسی کند. مالیات در اظهارنامه مالیاتی است و اینطور نیست که به طور مستقل مالیات کارتخوان را دریافت کنند.

کلام آخر
محاسبه مالیات کارتخوان بر اساس گردش مالی، یک روش عادلانه و شفاف برای مالیات ستانی از صاحبان دستگاههای کارتخوان است. این روش باعث میشود که همه صاحبان مشاغل، به طور مساوی مالیات پرداخت کنند.
همچنین، محاسبه مالیات کارتخوان بر اساس گردش مالی، باعث افزایش شفافیت در فعالیتهای اقتصادی میشود. با این روش، سازمان امور مالیاتی کشور میتواند به راحتی، درآمدهای واقعی صاحبان مشاغل را شناسایی کند.
در مجموع، میتوان گفت که محاسبه مالیات کارتخوان اقدامی مثبت است که میتواند به افزایش عدالت مالیاتی در ایران کمک کند. با این حال، ضروری است که دولت برای کاهش نگرانیهای صاحبان مشاغل، اقدامات لازم را انجام دهد.